Ki a kukából a "zöldséghulladékokkal"!
sponsored links
A következõ néhány sorral két fontos dologról szeretnék mindenkit meggyõzni. Egyrészt arról, hogy néha különlegesen, egzotikus kiegészítõkkel fõzni, nem pénz kérdése. Másrészt pedig arról, hogy semmi nem hulladék, ami annak látszik. Vajon hányan ismerik fel, hogy mit ábrázol a fenti ételfotó?Ez most épp a spenót szára, illetve gyökere. De lehetne mondjuk akár brokkoli, cékla,vagy retek szára/levele is. Ezek nagy része a zöldségek pucolása után, az esetek többségében azonnal a kukában végzi.
Pedig számos kultúra akad, amely sokkal hatékonyabban használ fel mindent. A Lunchbox koreai kifõzde tulajdonosnõje nemrégiben mesélte, hogy apró üzletük nyitásakor döbbenettel vette tudomásul, hogy az újahagymaszárát, a retek, vagy a cékla levelét szinte minden vevõ a zöldségesnél hagyja,ahol aztán hulladékként gyûjtik. Azonnal lecsapott mindenre, hiszen a koreai konyhában kifejezetten nagy hagyománya van ezek feldolgozásának. Például ún. namult készítenek belõlük: a zöldek levelét, vagy szárát megpárolják, majd szezámolajjal,fokhagymával, chilivel, szójaszósszal, barnacukorral, finomra aprított újhagymával forgatják össze. Apró tálkákban, kiegészítõként tálalják, egyszerre többfélét.Aztán ha kicsit arrébb kalandozunk, mondjuk ...